Ideafix toteutti Napatutkijat-seinätaideteoksen Helsingin uuteen lastensairaalaan

Elokuussa 2018 - Audiovisuaalisen tekniikan edelläkävijä Ideafix Oy on toteuttanut yhdessä taiteilija Petri Eskelisen kanssa seinätaideteoksen Helsingin uuteen lastensairaalaan.

Napatutkijat-seinätaideteoksen tarkoituksena on antaa lasten ja nuorten olla itse tutkijoita ja löytöretkeilijöitä ennen vastaanotolle menoa. Teoksen toisena tasona on myös huoli muuttuvan ympäristön tilasta. Teos on ennen kaikkea suunniteltu sairaalan nuoria asiakkaita varten sairaalaympäristöön.
Napatutkijat-seinätaideteos on Helsingin uuden lastensairaalan röntgen- ja ultraäänikuvauksen odotushuoneeseen sijoitettu osallistava teos. Se koostuu monikulmaisista periskoopeista, joista kuusi johtavaa kahteen keskusympyrään eli napoihin. Niiden sisältö on jäävuorimainen maisema, jonka ympäri kiertää hitaasti vaeltava valo. Tämä valo avaa löytöretkimäisesti uusia väyliä ja näkymiä tummansinisen lasin alla olevalle maisemalle. Nämä maisemat avautuvat periskooppien luukuista kurkistettuna hämärinä tai valoisina, riippuen valon sen hetkisestä sijainnista.

Ideafix suunnitteli ja toteutti taiteilija Petri Eskelisen näkemyksen pohjalta taideteoksen muuttuvan led-valaistuksen ohjelmointeineen. Valaistus koostuu yhteensä 12 led-valosta, joista vain yksi on kerrallaan päällä. Valo kiertää suuren ja pienen ympyrän välillä. Periskoopeissa on peilejä kulmista riippuen 3-12 kappaletta. Nämä periskoopit symboloivat eri mittaisia reittejä navalle. Reittien varrella on avattavia luukkuja, jotka päästävät auringonpaisteen reitille. Periskooppiin kurkistaessa auringonsäteet erottuvat luukun asennosta riippuen.Napatutkijat-seinätaideteoksen materiaaleina käytettiin täystammipuuta, MDF-kuitulevyä, pronssia, akryylia, lasia ja led-valoja.